CAPS NEW WIT op ROOD 100M90Y (1)
ESF volledig logo
deze website gebruikt cookies

Om jouw gebruikservaring te optimaliseren, maakt onze website gebruik van cookies. Door verder te surfen ga je hiermee akkoord.

Lees meer over ons privacybeleid

Onze milieuvriendelijke alternatieven

Onze milieuvriendelijke alternatieven

Samen met onze partners zijn we steeds op zoek naar de meest duurzame oplossingen voor u en uw wagenpark.

Bovendien volgen we de jongste technologische evoluties en de sterk veranderende inzichten op de energiemarkt op de voet.

CNG
CNG (compressed natural gas) is een interessant alternatief voor traditionele brandstoffen.
cng_alternatieve_brandstof
Wat is gecomprimeerd aardgas (CNG)?

Samengeperst aardgas, ook wel CNG genoemd (Compressed Natural Gas), is een interessant alternatief voor traditionele brandstoffen. Dit aardgas, dat uit het distributienetwerk komt en ook gebruikt wordt om te koken of te verwarmen, wordt onder hoge druk gezet voordat het in de tank van het voertuig wordt geïnjecteerd. Deze tank is ingewerkt in het chassis van het voertuig, naast een benzine tank.

Hierdoor hebben deze bi-fuel voertuigen een autonomie en rijcomfort die vergelijkbaar is met voertuigen op traditionele brandstoffen. 

cng_voordelig
Een voordelige brandstof

De prijs van CNG is 30% lager dan die van andere brandstoffen en toont sinds lange tijd een stabiliteit. Er worden ook financiële stimulansen gegeven die de aankoop van CNG voertuigen moet bevorderen. 

cng_eco
Groenere brandstof

CNG voertuigen stoten praktisch geen fijnstof uit (-95%). NOx, mede verantwoordelijk voor ziektes aan de luchtwegen en smogalarm, worden met 90% verminderd.

De emissies van CO2 zijn 27% lager ten opzichte van een benzinevoertuig en 12% ten opzicht van diesel. CNG voertuigen zijn ook stiller.

De manier van bevoorraden van CNG tankstations is ecologischer aangezien het gebeurt via het aardgasnetwerk en niet via vrachtwagens.

cng_veilig
In alle veiligheid

De constructeurs passen de strengste normen toe bij het vervaardigen van de voertuigen en de gastanken voldoen aan alle veiligheidsvereisten.

Methaan heeft de eigenschap lichter te zijn dan lucht en vervliegt dus in het geval van een lek. Toegang tot ondergrondse parkings is dan ook niet verboden voor deze voertuigen. 

Niet te verwarren met LPG

CNG mag niet worden verward met LPG (Liquified Petroleum Gas), een bekendere brandstof momenteel die een bijproduct is van olie en dus ook niet dezelfde milieuvoordelen biedt als CNG.

EVOLUTIE_CNG_STATIONS
Rijden op gas verkleint uw ecologische voetafdruk

In België zijn er op heden 123 stations voor CNG en 12 voor LNG. Dit zal de komende jaren enkel maar toenemen. 'Rijden en tanken gaat met gas even vlot als met benzine en diesel. CNG is vooral bestemd voor personenvervoer en lichte vrachten.' Zegt Didier Hendrickx, pr-manager bij Gas.be.

(Bron: De Tijd)

MARKTAANDEEL_CNG
4 redenen om voor CNG/LNG te kiezen
  1.  Wie CNG/LNG tankt betaalt geen accijnzen aan de pomp.
  2.  CNG is per gereden kilomter ten minste 33% goedkoper dan diesel.
  3. In lage-emissiezones blijven CNG/LNG voertuigen welkom.
  4. Gemiddeld 20% minder COuitstoot en tot -100% met bio CNG/LNG.

(Bron: De Tijd)

CNG_EVOLUTIE
CNG vs elektriciteit

Het uitvalrisico is bij elektrische voertuigen groter dan bij CNG voertuigen, dit door de mogelijke batterijproblemen die bij elektrische wagens kunnen voorkomen.

Ook is de TCO (Total Cost of Ownership) van een gekoeld CNG-busje lager dan bij de elektrische variant. Dit maakt CNG extra interessant.

Daarbij komt ook dat het verschil tussen een brandstofversie en een CNG versie niet bijzonder groot is.

 

In de nabije toekomst verwacht de markt ook nog grotere milieuvoordelen via CNG-hybride voertuigen die op gas/elektriciteit rijden, en een grotere productie van bio-CNG.

 

(Bron: De Tijd)

Met CNG+ kom je verder!

Wist je dat LNG bijna geheel uit methaan bestaat? Door de vloeibare LNG te comprimeren en op te warmen krijg je de betere CNG+. Met CNG+ kan 15-20% meer kilometer gereden worden dan met gewoon CNG bestaand uit het aardgasnetwerk. Je rijdt dus nog duurzamer. 

}
LNG
LNG is uitermate geschikt als milieuvriendelijk alternatief voor diesel, dit zowel in de transportsector als in de industrie en de landbouw.
LNG-bol
Geschikte transportbrandstof

LNG staat voor Liquified Natural Gas. Dit vloeibaar, hoogcalorisch aardgas wordt verkregen door het gas te koelen tot -162°C. Daardoor wordt het volume tot 600x gereduceerd, wat er voor zorgt dat de autonomie van een LNG vrachtwagen vergelijkbaar wordt met deze van een klassieke dieseluitvoering.
LNG is daardoor uitermate geschikt als een milieuvriendelijk alternatief voor diesel, dit zowel in de transportsector als in de industrie en de landbouw.
Mede daardoor is het de ideale oplossing voor bedrijven die nood hebben aan een duurzame, ecologische energiebron die in ruim voldoende mate beschikbaar is.

AdBlue
AdBlue is een waterachtige oplossing die wordt gebruikt om tot 85 procent van de NOx-uitstoot om te vormen tot water en stikstof.
AdBlue-bol
Wat is AdBlue?

AdBlue is een mengsel van 32,5% technisch Ureum en 67,5% gedeminiraliseerd water.

Dit hoogwaardige product wordt in de uitlaat van moderne dieselvoertuigen gedoseerd geïnjecteerd en het zorgt er, samen met de kathalysator, voor dat de schadelijke NOx voor meer dan 85% gereduceerd worden.

Concreet wordt de Adblue in de uitlaat verwarmd en valt uiteen in ammoniak en koolstofdioxide. Deze stoffen reageren met de stikstofoxiden en zetten die om in onschadelijke stikstof en waterdamp. 

 

In ons uitgebreid stationsnetwerk zijn er voldoende mogelijkheden om AdBlue te tanken in de BENELUX en zo zorgen we samen mee voor een milieuvriendelijke omgeving.

Hoe weet ik of mijn auto AdBlue gebruikt?

AdBlue wordt gebruikt in auto's met SCR en dat zijn hoofdzakelijk Euro 6-dieselmotoren. Het systeem werd eerder toegepast op vrachtwagens en werd in 2014 in de autosector geïntroduceerd. 

Wanneer en waar bijvullen?

Afhankelijk van de rijomstandigheden (stadsritten, weer) kan het gebeuren dat het AdBlue-reservoir al wat sneller leeg is. Wanneer het AdBlue reservoir leeg is wordt dit aangegeven met een verklikkerlichtje in de wagen. U kan dan normaal gezien nog zo'n 2400 km verder rijden, maar let op: eens het AdBlue helemaal op is zal de auto de motorprestatie sterk verminderen en weigeren opnieuw te starten.

Het product heeft een levensduur van meer dan één jaar. Wanneer de auto vele maanden heeft stilgestaan of erg weinig heeft gereden, kan het nuttig zijn het reservoir te legen en te hervullen.

 

In sommige auto's  bevindt de AdBlue-vuldop zich naast de dieseltankdop, bij andere kan het zich onder de koffervloer of motorkap bevinden. Dit is afhankelijk van het automerk.

 

AdBlue kan je gemakkelijk zelf bijvullen in één van onze vele tankstations. 

Is AdBlue gevaarlijk?

AdBlue is niet explosief . Na contact met AdBlue volstaat het omje handen te reinigen.

Het kan wit- of grijsachtige sporen nalaten op het koetswerk of op kleren. Ook hier volstaat spoelen met veel water om de vlekken te verwijderen. 

Elektrisch tanken
Ons uitgebreid netwerk zorgt ervoor dat je ook op heel wat plaatsen elektrisch kunt tanken.
Elektrische-bol_2
CAPS tankt elektrisch

Steeds meer mensen kiezen om elektrisch te rijden, hierdoor stijgt de vraag naar laadpalen elk jaar. Daarom wil CAPS met de CAPS HYBRID CARD en de nieuwe samenwerking met BlueCorner hun klanten een uitgebreid netwerk aan laadpalen aanbieden in België.