ESF volledig logo.png
deze website gebruikt cookies

Om jouw gebruikservaring te optimaliseren, maakt onze website gebruik van cookies. Door verder te surfen ga je hiermee akkoord.

Lees meer over ons privacybeleid

DENK DUURZAAM
TANK CAPS

"Aanbieder van innovatieve mobiliteitsoplossingen via een professioneel netwerk van tankstations met een duidelijke commitment naar duurzaamheid"

DENK DUURZAAM
TANK CAPS

Rijden op gecomprimeerd aardgas

ENORA_logo gaz.png

Wat is gecomprimeerd aardgas (CNG)?

Samengeperst aardgas, ook wel CNG genoemd (Compressed Natural Gas), is een interessant alternatief voor traditionele brandstoffen zoals benzine en diesel. Dit aardgas, dat uit het distributienetwerk komt en ook gebruikt wordt om te koken of te verwarmen, wordt onder hoge druk gezet voordat het in de tank van het voertuig wordt geïnjecteerd. Deze tank is ingewerkt in het chassis van het voertuig, naast een benzine tank. Deze bi-fuel voertuigen bieden een autonomie en rijcomfort aan die vergelijkbaar zijn met voertuigen op traditionele brandstoffen.

ENORA_logo plus économique.png

Een voordelige brandstof

In de meerderheid van de gevallen is de prijs van CNG lager dan deze van de andere brandstoffen. De prijs van CNG toont sinds lange tijd een stabiliteit. Er worden ook financiële stimulansen gegeven die de aankoop van CNG voertuigen moet bevorderen. Zo biedt de KVBG premies aan tijdens het Autosalon. Om groene mobiliteit te ondersteunen heeft ook de overheid fiscale voordelen ingevoerd met betrekking tot de belasting op de inverkeersstelling en de jaarlijkse verkeersbelasting. Tot slot is aardgas een ruim beschikbare grondstof die een serieus alternatief voor aardolie vormt en die onze afhankelijkheid van de aardolieproducenten verlaagt, hetgeen een aanzienlijk voordeel is met het oog op de diversificatie van de energiebronnen.

ENORA_logo plus vert.png

Groenere brandstof

Luchtvervuiling door fijnstof verhoogt het risico op cardiovasculaire ziektes. CNG voertuigen stoten praktisch geen fijnstof uit (-95%). NOx, mede verantwoordelijk voor ziektes aan de luchtwegen en smogalarm, worden met 90% verminderd. De emissies van CO2 zijn 27% lager ten opzichte van een benzinevoertuig en 12% ten opzicht van diesel. CNG voertuigen zijn ook stiller. De manier van bevoorraden van CNG tankstations is ecologischer aangezien het gebeurt via het aardgasnetwerk en niet via vrachtwagens

ENORA_logo sécurité.png

In alle veiligheid

De constructeurs passen de strengste normen toe bij het vervaardigen van de voertuigen en de gastanken voldoen aan alle veiligheidsvereisten. Methaan heeft de eigenschap lichter te zijn dan lucht en vervliegt dus in het geval van een lek. Toegang tot ondergrondse parkings is dan ook niet verboden voor deze voertuigen. Verder bestaat deze technologie al sinds de jaren ’30 en heeft ze haar strepen dus verdiend.

Niet te verwarren met LPG

CNG mag niet worden verward met LPG (Liquified Petroleum Gas), een bekendere brandstof momenteel die een bijproduct is van olie en dus ook niet dezelfde milieuvoordelen biedt als CNG.